Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact nl hu en de
6 juli 2020

Elektrificatie van de industrie



Om de Nederlandse industrie duurzamer en daarmee toekomstbestendig te maken heeft de Nederlandse overheid energietransitiedoelen vastgesteld. Het doel is om in 2030 40-50% emissiereductie van CO2 te realiseren ten opzichte van 1990. In dit artikel leggen we globaal uit wat elektrificatie inhoudt en hoe bedrijven ervan kunnen profiteren. In de volgende artikelen gaan we dieper in op enkele deelonderwerpen.

Elektrificatie

Een belangrijk middel om deze doelstelling te realiseren binnen de industrie is elektrificatie. Door om te schakelen van (fossiele) energiebronnen naar elektriciteit wordt de industrie duurzamer doordat de CO2-uitstoot afneemt. Wanneer bij de omschakeling daarnaast kritisch gekeken wordt naar zaken als isolatie, het verbruik, de regelingen en dit alles ondersteunt wordt met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan voldoet je bedrijf niet alleen aan de duurzaamheidsnormen maar kan het ook nog een flinke besparing opleveren.

Huidige energieverbruik

Zoals in onderstaande afbeelding te zien is, wordt er nog veel gebruik gemaakt van aardoliegrondstoffen en -producten en van aardgas. Naast de doelstellingen om de industrie duurzamer te maken zijn er nog andere factoren die ons bijna dwingen om over te stappen op alternatieven. De toegankelijke bronnen voor aardgas zullen met het huidige verbruik namelijk binnen nu en 60 jaar uitgeput zijn. Voor aardolie is deze termijn zelfs binnen nu en 40 jaar. Daarnaast zijn we met het gebruik van aardolieproducten zeer afhankelijk van olieproducerende landen aangezien we maar 8% zelf produceren. De omschakeling naar elektriciteit is door al deze factoren een noodzaak. In onderstaande grafiek zullen de komende jaren dan ook flinke verschuivingen gaan plaatsvinden.

De voordelen

Veel bedrijven zien erg op tegen de omschakeling van energiebron. Ze zijn bang dat het veel kosten met zich meebrengt, dat de omschakeling veel tijd in beslag neemt, dat productieprocessen daarbij stil komen te liggen en dat de mogelijkheden beperkt zijn. Daarnaast bestaat nog steeds de misvatting dat verwarmen op elektriciteit erg kostbaar is. In de praktijk valt dit meestal ontzettend mee. Door bij de omschakeling naar elektriciteit (deels) wind- of zonne-energie te gebruiken kunnen de kosten flink gedrukt worden. Daarnaast is elektrische verwarming (in tegenstelling tot veel andere energiebronnen) nagenoeg onderhoudsvrij. Dit scheelt in de jaarlijkse onderhoudskosten én dus ook geen productiestilstand. Daarbij is elektrische verwarming doorgaans juist snel en gemakkelijk te installeren. In veel gevallen kunnen processen omgezet worden naar elektriciteit met behulp van standaard toepassingen maar feitelijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Van hoge temperaturen en vermogens tot een zeer precieze regeling van de processen, het is allemaal mogelijk.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je graag informatie over elektrificatie binnen jouw branche? Stuur ons gerust een e-mail: tgi@heatinggroup.eu
In ons volgende artikel behandelen we Power-to-Heat.